Vakıf Başkanımız Prof. Dr. Engin Türe, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerjinin geleceği hakkında konferans verdi

Eylül 29, 2021 temev 0 Comments

Temiz Enerji (TEMEV) Başkanı Prof. Dr. Engin Türe, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerjinin geleceği hakkında Anadolu ve Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerini bilgilendirdi.

MEV Koleji Fen Bilimleri ve Rehberlik Zümresi tarafından planlanan, 24 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilen konferansta Türe, neden temiz enerji kullanmalıyız sorusuna yanıt olabilecek pek çok önemli bilgi paylaştı. Bugün kullanılan fosil yakıtların iklim değişikliklerinden hava kirliliğine, oksijen azalmasından asit yağmurlarına ve su kıtlığına kadar birçok olumsuzluğa neden olduğunu belirtti. Bu durumun sadece insanları değil, hayvanları, bitkileri, ormanları ve sularımızı da kötü etkilediğini örneklerle anlattı. Fosil yakıt kullanımının ekonomik olarak da dünyaya büyük zarar verdiğini ve her yıl Türkiye bütçesinin on katı kadar ekonomik zarara neden olduğunu vurguladı.

Dünya’nın enerji ihtiyacının karşılanmasında nükleer enerjiye atfedilen değerin de doğru olmadığını anlatan Türe, “Nükleer enerji bir çözüm değildir.  Uranyum maddesinin çıkarılırken yine karbondioksit salınımı oluyor. Reaktörlerin çalıştırılması ve soğutma havuzları, en önemlisi de nükleer rektör çalıştığında  doğada olmayan birtakım radyoaktif maddeler üretiyor. Bu maddelerin doğrudan soğutulması ve saklanması gerekiyor. Son derece zor ve pahalı bir işlem. Birçok gelişmiş ülke nükleer reaktörlerini kapatma kararı aldı.” dedi.

Yenilenebilir  enerji kaynakları olan hidro, biyokütle, güneş, rüzgar, jeotermal ve okyanusların dünyanın enerji ihtiyacını binlerce kez karşılayabileceğini sözlerine ekledi.  Bu enerji kaynaklarının her birinin kullanım alanları ile sağladığı faydalar hakkında bilgi verdi.

Gelecekte okyanuslardaki tuzlu suyun, dünyanın temiz su kaynağı olacağından söz eden Türe, yenilenebilir enerji kaynaklarının 2016 yılında dünyada 9.8 milyon insana iş olanağı yarattığını bu yıl ise rakamın 98 milyona ulaştığını anlattı.  Bu alanda çalışmanın ve eğitim almanın gelecekte öğrencilerimize önemli faydalar sağlayacağını vurguladı.

Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Engin Türe’ye teşekkür belgesi ve Ege Orman Vakfı fidan bağışı kartı sunan Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Tülay Yazgan, “İklim değişikliği Dünyamızı tehdit eden insanlığın yüzleşmek zorunda olduğu önemli sorunlardan biri. Bilgi ve deneyim paylaşımınızın yanı sıra öğrencilerimizde yarattığınız farkındalıktan dolayı teşekkür ederim.” dedi.

 

 

Kaynak: https://www.mevkolejiguzelbahce.k12.tr/haberler/iklim-degisikligi-su-kitligi-enerji-arzi-ve-cozumleri/

 

 

Leave a Reply:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir