Yerelden Ulusala İklim Ağı Projesi’nin 9. eğitimi Trabzon’da gerçekleştirildi

Aralık 28, 2021 temev 0 Comments

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Türkiye’de Sivil Toplumun Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında Temiz Enerji Vakfı liderliğinde ve Küresel Denge Derneği ortaklığında yürüttüğümüz “Yerelden Ulusala İklim Ağı” projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz Diyarbakır Bölge Eğitimi’nin ardından, Trabzon Mercure Hotel’de bölgedeki STKlar ve yerel yönetimlerden katılımcılarla buluştuk.

14-15 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlik, proje koordinatörümüz Serkan Aktaş’ın proje tanıtımı ve yönetim kurulu başkanımız Metin Atamer’in konuşması ile başladı. Etkinliğin ilk gününde, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Dr. Nuran Talu, Doç. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan ve Prof.Dr. Ela Babalık, küresel iklim krizi ile ilişkili ve bu krizden etkilenen farklı alanlardaki uzmanlıklarını katılımcılarımızla paylaştılar. Prof. Dr. Doğanay “İklim Değişikliği ve Ekosistem”, Dr. Nuran Talu “Kentlerin İklime Dayanıklılığı”, Prof. Dr. Ela Babalık “İklim Değişikliği ve Kentsel Ulaşım”, Doç Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan ise “İklim Değişikliği ve Kentlerde Mavi – Yeşil Altyapı” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Eğitim faaliyetinin ikinci gününde “İklim Değişikliği Kaynaklı Karşılaştırmalı Bölgesel Sorunlar”  başlığı altında bölgeye özel çevre sorunlarının tartışıldığı bir çalıştay düzenlendi. Doç Dr. Ertuğrul Ağırbaş’ın moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda, bölgedeki kent konseyleri ve belediyelerden gelen temsilciler ile bölgedeki üniversitelerden katılan akademisyenler mevcut sorunları konuştu ve çözüm önerilerine ulaşmaya çalıştılar.

Uzmanlarımızın kolaylaştırıcılığı ile bölgedeki katılımcılarımız, küresel karbon salımını azaltım stratejilerinde bölgenin ekosistemini korumanın önemi; kentlerde sıfır emisyon açığını sağlamak için enerji, ulaşım, konut, arazi planlaması, atık yönetimi gibi sektörlere dair tüm hizmetleri birleştiren bir vizyonun gerekliliği, kent planlamalarında yaya-otomobil dengesini sağlamanın örnekleri ve kentlerde altyapı sorunlarının hangi yöntemlerle çözülmesi gerektiği gibi önemli konularda dair bilinç düzeylerini yükselttiler. Eğitimin ikinci gününde düzenlenen çalıştay ile de eğitimlerde ele alınan konularla ile bölgesel sorunlar arasındaki bağlantı oluşturulmuş, bu sorunlara getirilen mevcut çözümler tartışılmış oldu. Oluşturulabilecek yeni çevre dostu stratejiler üzerine fikirler üretildi. Projenin gelecek faaliyetleri hakkında katılımcılar bilgilendirildi ve eğitim faaliyeti sona erdi.

Leave a Reply:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir