III.Ulusal Temiz enerji Sempozyumu 15-17 Kasım 2000 günleri İstanbul’da yapılmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Temiz enerji Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği sempozyuma İGDAŞ (Ana Destekleyici), Shell, AK-EN A.Ş. ve TÜBİTAK destek vermişlşerdir. Sempozyumumun açılış oturumu 15 Kasım Çarşamba günü İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın Marmara Salonunda yapılmış, açılış oturumuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Cumhur Ersümer de TEMEV’in davetlisi olarak katılmıştır. Açılış oturumunda, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zekai Şan, TEMEV Başkanı Prof. Dr. Demir İnan, Prof. Dr. Necdet Aral (İGDAŞ Gn. Md.) ve Enerji Bakanı Sn. Cumhur Ersümer konuşma yapmışlardır.
Açılış konuşmalarından sonra, Sempozyuma destek veren ana kurum ve kuruluşlara plaket verilmiştir. Ayrıca, Sempozyum dolayısıyla TEMEV’ce yaptırılmış olan “Temiz Enerji Vakfı Yelken Yarışı”nda dereceye giren sporculara kupaları ve armağan verilmiştir.
Sempozyumun teknik oturumları, 16 ve 17 Kasım günleri, İTÜ Sosyal Tesisleri (Maçka)’inde iki salonda yapılmıştır. Sempozyuma Türkiye’nin 21 ilinde bildiri başvurusu olmuş, Türkiye dışındanda, Türkmenistan, Moldova ve ABD’den birer bildiri gönderilmiştir. Sempozyuma yapılan bildiri başvurusu 110 un üzerinde olmuştur. Bu katılım, Sempozyumun “ulusal” kimlikte olmasının önemli bir göstergesini oluşturmuştur.
Sempozyuma gönderilen bildiriler, konu ve içerik olarak bir ön elemeden geçirilmiş, titiz bir hakem/hakemler incelemesine sokulmamıştır. Bundan amaç, sempozyumun, 2000 yılında ülkemizdeki temiz-tükenmez enerjilerle yapılan çalışmaların olabildiğince geniş ölçekte sergilendiği bir etkinlik olmasının istenmiş olmasıdır. Başka bir deyişle, sempozyumun, hakemlerin seçtiği bildirilerin sunulduğu bir ortam olarak ele alınmamış, değerlendirme izleyicilere bırakılmıştır. Bu yönüyle de, sempozyumun oturumları iki oturum başkanı ile yürütülmüştür. Oturum başkanlarının seçiminde, o oturumun konularına iyi bilen kişilerin oturumu yönetmelerine özen gösterilmiştir.
Sempozyuma sunulan bildiri sayısı 96 dır. Sempozyuma katılanların sayısı ise 223 tür. Sempozyum oturumları şu başlıklar altında yapılmıştır: Türkiye ve Enerji, Güneş Enerjisi (iki oturum), Rüzgar Enerjisi (üç oturum), Güneşin Mimarlıkta Kullanımı, Biyokütle Enerjisi, Güneş-Isı Uygulamaları, Güneş-Elektrik Uygulamaları, Taşıtlar ve Çevre, Hidrojen, Hidroelektrik Enerjisi, Enerji ve Çevre (üç oturum).
Sempozyumun teknik oturumları süresince Devlet Meteoroloji İşleri Gn. Müdürlüğü, bir pano hazırlayarak katılımcılara hava bilgilerinin alınmasıyla ilgili bilgiler vermiştir.
Sempozyumda sunulan bildiriler iki cilt olarak kitap halinde bastırılmıştır. Bildiri kitapları, ülkemizde temiz-tükenmez enerjilerde Türkçe kaynak eksikliğini gidermede önemli bir katkı olmuş, ayrıca ilerisi için de, 2000 yıllarında ülkemizdeki temiz-tükenmez enerjilerle ilgili çalışmaların sergilendiği bir kaynak oluşturmuştur.
Sempozyum basının da ilgisini çekmiştir. Açılış oturumu tv’ler ve yazılı basınca izlenmiş, TRT ve diğer radyolarda sempozyum ile ilgili söyleşiler yapılmıştır. Gazeteler de sempozyuma yer vermiştir.
Sempozyumun açılış günü, Lütfü Kırdar Marmara salonunun çevresindeki alanlarda bir sergi yapılmıştır. Bu sergiye, Özgür Kimya İnşaat ve Turizm Tic. Ltd.Şti., İzocam Tic. Ve San. A.Ş., Orme Jeotermal Müh. San. Tic. A.Ş., Ezinç Metal San. Tic. A.Ş., Camtaş Düzcam A.Ş., Fentek A.Ş. ve Demirer Holding katılmışlardır. Ayrıca TEMEV bir köşe düzenleyerek posterlerini sergilemiştir.