BASIN BÜLTENİ
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN !
İlk 1972 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla kutlanmaya başlanan Dünya Çevre Günü ile; her 5 Haziran’da çeşitli etkinliklerle; insan hayatında sağlıklı ve yeşil çevrenin önemi hakkındaki küresel farkındalığın artırılması, bazı olumlu çevresel faaliyetler uygulayarak çevresel sorunları çözmenin mümkün olduğunun gösterilmesi ve sadece hükümet veya kuruluşlarının değil herkesin ortak çevreyi korumaktan sorumlu olduğunun hatırlatılması amaçlanmaktadır.
Bu küresel kutlamaya katılmalarını sağlamak üzere daha fazla insanı teşvik etmek için, şehirlerde çeşitli yarışlar, ağaçlandırma kampanyaları, çöp geri dönüşümü, çevredeki alanların temizlenmesi, geçit töreni gibi pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Ülkemizde de bu gün bir çok STK ve çevre platformu tarafından bir çok etkinlik düzenlenmektedir. Halkımızın bu etkinliklere katılımı bu ortak harekete güç katacaktır.
Temiz Çevre geleceğimiz, nefesimiz, refahımız ve sağlığımız için gerekli. Bunun farkında olamak ve korumak bireyler olarak bizim elimizde;
- Çevremizdeki yeşili arttırmak daha sağlıklı nefes alabilmek ve bitki çeşitliliği ve yaban hayatının devamı için gerekli. Ağaç, tohum, çekirdek ekmek için her fırsatı değerlendirmeliyiz. Olanı da korumalayız.
- %80 ninden fazlasının geri kazanılabileceği ev çöplerimizi değerlendirmek için yerel yönetimlerle işbirliği yapmalıyız, doğayave çöpe attığımız ekonomik değeri çok yüksek olan plastik, aliminyum ve hertürlü metal, cam ve kağıda değersiz gibi davranarak aslında refahımızı çöpe atıyoruz. Bu atıklarla ve kirli sular ile denizlerimizi, topraklarımızı kirletiyoruz. Tüm canlıların yaşam şartlarını bozuyoruz. Atıklarımızın geri dönüşümüne katkı sağlamalıyız. Kirli su dahil tüm atıklar ekonomik değerdir.
- Fazla tüketim ve özellikle israfa varan gıda alışverişi parayla aldığımız ve zor şartlarla üretilen ve soframıza gelen gıdanın tüketilmeden bozulmasına yola açıyor. Üstelik bu üretim için harcanan suni gübre, tarım ilacı, sulama suyu çevremiz ve hayatımız için tehdit oluşturuyor. Bu ndenle günümüzde bir çok aile daha fazla ölümcül hastalıkla uğraşır ve tedavi parası öder oldu. Gıda israf malzemesi değildir sadece kendi bütçemiz için değil tüm aç insanlar için dikkatli davranmalıyız.
- Enerji ve su tüketimimizi bir miktar azaltmak, sadece davranışımızı değiştirerek bile sağlanabiliyor. Daha fazla enerji tasarrufu için verimli cihazlar ve aydınlatma, etkin bir ısı yalıtımı, özel araç kullanımını azatmak gibi önlemleri almak için hiç tereddüt etmeyelim ve enerji tüketimimizi yarıyarıya azaltalım. Bu şekilde geleceğimizin en büyük tehdidi iklim değişikliğine dur diyebiliriz ve şehirlerimizdeki hava kirliliğininin insan hayatını tehlikeye sokmasını önleyebiliriz.
- Sıcak su için güneş enerjisinden yararlanmak ülkemiz için çok kolay , ayrıca güneş enerjisini evlerimizi ısıtmak için veya soğutmak için pasif olarak kullanmak için bir çok mimari çözüm var. Güneş enerjisi sadece güneydeki illerimiz için değil tüm ülkemiz için önemli bir enerji seçeneği bunu mutlaka kullanmalıyız.
- Elektrik ihtiyacımızın da mümkün olduğunca, ülkemizin şansı olan su, güneş rüzgar, biyo kütle, jeotermal enerji gibi yenilenebilir kaynaklarından karşılanması için gayret edilmeli, ama bunu yaparken doğanın dengelerine, yeşiline, balığına, yaban hayvanlarına, o yörede geleneksel yaşam tarzı ile yerleşik halka ve alışkanlıklarına saygı göstermeliyiz.
- Şehirleri bina, beton, asfalt ile kaplamak, yeşil dağlarımızı maden için delik deşik etmek bu şekilde nefes koridorlarımızı tıkamak, bu gün için refah artışı olarak algılansa da, sonunda dünyanın fakirleşmesine yol açacak bir başlangıç olacağını unutmamak gerekir. Bu betonlaşma için için yok olan tarım arazileri, bitkiler, canlılar ve biyo çeşitlilik ileride beslenme ve tedavi imkânlarımızı yavaş yavaş ortadan kaldırdığında, geriye dönülmeyen bir noktada olacağımızı ve gelecek nesilleri tehlikeye attığımızın bilincinde olmalıyız.
Bu gün gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, daha temiz çevre için ne yapabiliriz diye düşünme günüdür. Ne gerekiyorsa, ne yapabilirsek yapmalıyız.
Örneğin bugün; yakınınızdaki bir bahçeye, toprağa yediğiniz meyve çekirdeğini ekin, bugün daha az su ve enerji kullanın, geri dönüştüreceğiniz atıkları ayrı bir torbada çöpe koyun, alışverişe giderken yanınızda torba götürün, metroya, otobüse binin ve yürüyün, sokak hayvanlarını besleyin…
Ve kutlamalara katılın.
Haydi harekete geçin!!
Dünya Çevre Günününüz kutlu olsun
Saygılarımızla
Tülin KESKİN
TEMİZ ENERJİ VAKFI YÖNETİM KURULU ADINA
YÖNETİM KURULU BAŞKANı