Anadolu Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nce düzenlenen ve Temiz Enerji Vakfı ile Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nce desteklenen “Güneş ile Tasarım” konulu etkinlik 19-20 Nisan 2001 günleri Eskişehir’de Anadolu Üniversitesinde yapılmıştır. 19 Nisan Perşembe günü Yunusemre yerleşkesi Kongre Merkezinde düzenlenen toplantının sabahki oturumlarında, A.Ü. Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yavuz Koşaner, A.Ü. Müh-Mim. Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Pütün ve A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç’ın açılış konuşmalarından sonra, Vakfımız üyelerinden Doç. Dr. Çetin Göksu “Güneş Felsefesi ve Güneş Bilinci” konulu bir konuşma yapmış, Vakıf Başkanımız Demir İnan da “Tükenmez Enerji Adası” konulu bir konuşma yaparak bu konuda yapılmış bir proje ile ilgili bilgiler vermiştir. Toplantının ikinci oturumunda Ege Üni. Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Necdet Özbalta “Güneşten Etken ve Edilgen Yararlanma-Güneş Toplaçları ve Fotovoltaikler” konulu, İTÜ’den Doç. Dr. Gül Koçlar Oral da “Güneş Enerjisinden Yararlanma Açısından Uygun Yer ve Yön Seçimi” konulu konuşmalar yapmışlardır. Öğleden sonraki ilk oturumda Y. Mim. Çelik Erengezgin “Güneş Mimarlığı-Tasarım kriterleri, uygulamalar” konulu, Gazi Üniv.’nden Doç. Dr. Demet Irklı Eryıldız da “Güneş Mimarlığı, Deneysel Güneş Evleri” konulu konuşmalar yapmışlardır.
19 Nisan günkü son oturum, bir açık oturumdu. Oturumu Demir İnan yönetti. Oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Necdet Özbalta, Doç. Dr. Gül Oral Koçlar, Doç. Dr. Demet Irklı Eryıldız, Doç. Dr. Çetin Göksu ve Y. Mim. Çelik Erengezgin katıldılar.
Gerek konuşmalar ve gerekse açık oturum, salonu tümüyle dolduran ve büyük kesimini öğrencilerin oluşturduğu dinleyicilerce ilgiyle izlendi. Değişik illerdeki üniversitelerden gelen öğrencilerin katılımı dikkat çekti.
Toplantının yapıldığı Kongre Merkezi’nin girişinde TEMEV bir köşe hazırladı. Ayrıca, toplantıya katılanlara TEMEV defterciği ve TEMEV kalemleri verildi. Etkinliğin ikinci gününde Anadolu Üniversitesinin İki Eylül yerleşkesinde Mimarlık Bölümünde bir atölye çalışması düzenlendi. Atölye çalışmasına kalabalık bir öğrenci grubu katıldı. Atölye çalışmasının konusu “Düşük Enerjili Bina Tasarımı” idi. Çalışmalar üç küme olarak sürdürüldü. Bu kümelerde “öğrenci stüdyosu”, “konut” ve “teknoloji parkı sergi binası” konuları işlendi. Her kümeye, danışmanlık eden öğretim üyeleri katıldı: Doç.Dr. Demet Irklı Eryıldız, Doç. Dr. Nur Demirbilek, Doç.Dr. Gül Oral Koçlar, Doç. Dr. Çetin Göksu, Y. Mim. Çelik Erengezgin yöre dışından katılan danışmanlardı.
Atölye çalışması tüm gün sürdü ve öğrencilerin ürettikleri tasarılar arasında en beğenilen üçünü hazırlayan öğrencilere (9öğrenciye) TEMEV K.Kupaları armağan olarak verildi. TEMEV ayrıca, danışmanlık görevi üstlenen öğretim üyelerine de, bir anı olarak, anahtarlık verdi.
Anadolu Üniversitesinde yapılan iki günlük bu etkinlik, temiz-tükenmez enerjilerin mimarlıkta kullanılmasına yönelik verimli ve önemli bir etkinlik oldu. Özellikle öğrencilerin, yani genç kuşağın, bu etkinliğe ilgi göstermeleri ve baştan sona bu etkinliği dikkatle izlemeleri, atölye çalışmasına yoğun bir şekilde katılmaları ve bu çalışmalarda gösterdikleri isteklilik, ülkemizde bu konularda ileriye yönelik gelişmeler için umut verdi.